Prihodki iz nadomestil izvajalcev po svetu lani višji za skoraj 10 %

Datum objave: 05.06.2023

Združenje organizacij za kolektivno upravljanje pravic izvajalcev SCAPR je na 48. letni skupščini, ki je sredi maja potekala v Bruslju, pozdravilo znatno rast zbranih nadomestil v letu 2022. Članice SCAPR-a, med katerimi je tudi AIPA, so lani zbrale za 9,3 % odstotka oz. 75 milijonov več nadomestil kot v letu 2021.

56 članic organizacije SCAPR je v letu 2022 zbralo 875 milijonov evrov nadomestil za uporabo glasbenih in AV del. Predvajanje po radiu in televiziji v strukturi prihodkov predstavlja 31 %, javna izvedba 26,6 %, zasebno reproduciranje pa 24 %. Članice SCAPR-a so lani s pomočjo 764 sklenjenih medsebojnih sporazumov izmenjale 178 milijona evrov, namenjenih svojim članom, katerih dela so bila uporabljena v tujini. Vsota zbranih nadomestil po vsem svetu sicer narašča in je bila v letu 2022 ocenjena na 1,3 milijarde evrov. »Povečanje vsote nadomestil kaže na našo večjo učinkovitost, vse s ciljem, kreativnemu sektorju vračati to, kar mu zaradi uporabe pripada. Prepričan sem, da bodo zbrana nadomestila v prihodnje še bolj rasla, saj se pravno okolje za igralce pravzaprav šele dobro vzpostavlja« je na skupščini povedal direktor AIPE Gregor Štibernik, sicer ponovno izvoljeni član upravnega odbora SCAPR-a in vodja Skupine za sodelovanje in razvoj pri SCAPR.

Novi člani in višja mednarodna zaščita del

Na generalni skupščini so se SCAPR-u pridružili tudi trije novi člani, organizacije ESHKOLOT iz Izraela, GNRA iz Gruzije in GOS iz Srbije. Ob tem so z željo po spodbujanju večje vključenosti izvajalcev v organizacijo obravnavali tudi nove, širše pogoje članstva. SCAPR je predstavil tudi napore, da mednarodna številka izvajalca (IPN) postane primarni in osrednji identifikator za glasbene in avdiovizualne izvajalce. Nadaljujejo se tudi aktivnosti za čim učinkovitejše delovanje baze VRDB (osrednja zbirka SCAPR-a), v kateri se sledi pravicam izvajalcev na zvočnih posnetkih in v avdiovizualnih delih.

Tudi o pretočnih vsebinah

Med tridnevno skupščino so se delegati iz držav članic seznanili tudi z najbolj perečimi temami, s katerimi se soočajo kolektivne organizacije. V ospredju so bile spreminjaje potrošniških navad v glasbi in avdio-vizualnih vsebinah, ekonomika pretakanja glasbe, modeli delitve prihodkov organizacij ter prednosti za uporabnike in imetnike pravic pri vgradnji identifikatorjev izvajalcev v digitalno dobavno verigo na točki ustvarjanja. Predstavniki organizacije WIPO so predstavili napore za globalno krepitev upravljanja kolektivnih pravic in za izobraževanje imetnikov preko projekta WIPO for Creators (Več o iniciativi TUKAJ). Predloge za sodelovanje in delo v Srednji in Južni Ameriki sta predstavili ameriški federaciji FILAIE in Latin Artists.

Člani SCAPR-a so se seznanili še z dejavnostmi sklada za podporo prizadetim v vojni v Ukrajini in potrdili nadaljnji suspenz ruske članice v organizaciji za eno leto.

 

 

[ {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, ]