Hrvati v času omejitev povečali uporabo digitalnih storitev

Datum objave: 30.07.2020

Digitalni video si je lani v povprečju enkrat na dan ogledalo 51,2 odstotka Hrvatov, v marcu in aprilu letos pa kar 62,9 odstotka prebivalstva, kaže raziskava podjetja Ipsos. Čas, ki so ga naši južni sosedje dnevno preživeli pred TV sprejemniki, se je marca in aprila v primerjavi z lanskim povprečjem zvišal za devet minut. Čas brskanja na internetu pa se je na dnevni ravni podaljšal kar za 49 minut. V povprečju so Hrvati v času največjih omejitev (marca in aprila) pred oz. z različnimi mediji dnevno preživeli kar osem ur in pet minut. Lansko povprečje je znašalo sedem ur in 12 minut, kaže raziskava.

Največ časa so Hrvatje marca in aprila porabili na spletu, in sicer dnevno tri ure in 36 minut. Lani so za to v povprečju porabili dve uri in 47 minut na dan. Sledijo gledanje televizije (dve uri in devet minut; lani dve uri), poslušanje radia (uro in 43 minut, lani uro in 49 minut), branje različnih revij (21 minut, lani 20 minut) in listanje dnevnih časopisov. Za slednje so lani in letos porabili enako, 15 minut.

Zanimiva je tudi struktura uporabnikov, ki jih je Ipsos razdelil na štiri kategorije. Najmočnejši so t.i. power video consumers, ki veliko uporabljajo tako digitalne storitve kot tudi TV. Število teh se je v času omejevalnih ukrepov zaradi covid-19 zvišalo za 10,4 odstotka na 41,49 odstotka vseh uporabnikov. V majhnih meri se je zvišalo tudi število t.i. unreachables, ki veliko uporabljajo digitalne storitve, vendar malo gledajo TV. Število teh se je zvišalo za 0,2 odstotka na 21,59 odstotka vseh uporabnikov. Občutno se je v primerjalnem obdobju znižalo število t.i. too busy gledalcev/uporabnikov, ki malo časa preživijo pred TV in na spletu. Število teh se je znižalo za 6,3 odstotka na 9,76 odstotka vseh uporabnikov. Znižalo se je tudi število t.i. tradicionalistov, ki veliko uporabljajo TV in malo digitalne storitve. Število teh se je znižalo za 4,4 odstotke na 27,16 odstotka vseh uporabnikov.

Raziskava kaže, da se je letos zgodil "digitalni preobrat", saj so vse štiri kategorije več uporabljale digitalne storitve. Na tem področju so prednjačili t.i. too busy uporabniki, katerih uporaba digitalnih storitev se je povečala za 58 minut, in sicer na dve uri in osem minut. Po rasti sledijo t.i. unreachables (+40 minut na dve uri in devet minut), t.i. power video consumers (+37 minut na štiri ure in 35 minut) in tradicionalisti (+16 minut na dve uri in devet minut).

Na področju gledanja televizije so največji padec zabeležili tradicionalisti, ki so dnevno marca in aprila v primerjavi z lanskim povprečjem pred TV ekrani presedeli štiri minute manj časa. Skupno so v povprečju na dan TV gledali tri ure in eno minuto. Dve minuti manj oz. skupaj dve uri in 53 minut so pred TV sprejemniki presedeli t.i. power video consumers, več pa so male zaslone gledali t.i. too busy in t.i. unreachables. Prvi za pet minut na 22 minut, drugi pa za dve minuti na 25 minut.

[ {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, ]