Za trajno dobrobit – za vse!

Datum objave: 03.08.2019

Direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki je bila objavljena v evropskem uradnem listu 17. maja letos, v veljavo pa je stopila s 6. junijem letos, bodo morale države članice v svoje zakonodaje implementirati do 7. junija 2021. "Sprejem Direktive v Evropskem parlamentu je bila pomembna zmaga, zdaj pa nas čaka za AV ustvarjalce čim bolj ustrezen prenos določil Direktive v nacionalne zakonodaje, med drugim zlasti prenos principa proporcionalnega nadomestila. Zato so vse kolektivne organizacije pripravljene pomagati državam članicam, da implementirajo Direktivo na način, ki bo tudi v resnici omogočil pravično plačilo ustvarjalcev za njihovo delo," so sporočili iz Svetovnega združenja avdiovizualnih avtorjev (SAA).

Direktiva poleg principa pravičnega nadomestila (18. člen) predvideva tudi večjo pogajalsko moč in bolj pošteno obravnavo ustvarjalcev (19. - 22. člen). Ob tem tudi določa obveznosti platform, ki ponujajo vsebine. S tem, ko Direktiva prinaša bolj pravična pravila igre za vse akterje v kreativni in kulturni panogi, jim tudi pomaga, da se skupaj prilagodijo zahtevam spletnega in globalnega okolja 21. stoletja, poudarjajo v SAA.

"Če nam bo implementacija uspela tako, da bo Direktiva uporabna in bo tudi v praksi dosegla želene cilje, bo prinesla trajno dobrobit za vse. Za uporabnike, za producente in tudi za ustvarjalce", je poudarila izvršna direktorica SAA Cécile Despringre. Ob tem je izpostavila, da so člani SAA, ki zastopajo pravice več kot 140.000 avdiovizualnih avtorjev, imenovali posebno delovno skupino za pomoč državam članicam pri implementaciji Direktive.

Glavni izvršni direktor Directors UK in vodja omenjene skupine Andrew Chowns je dejal, da je osnovni cilj skupine izmenjava informacij, predvsem seznanitev držav članic s pomanjkljivostmi prejšnje zakonodaje, pa tudi predstavitev dobrih praks. Kot je napovedal, se bo skupina zavzemala za implementacijo sistema pravičnega nadomestila v zakonodaje vseh držav članic EU, pregledala pa bo tudi druge priložnosti za licenciranje. Chowns je ob tem napovedal pripravo priporočil za izvajanje Direktive na nacionalnih ravneh.

AIPA je kot priznana organizacija članica te skupine. Vodi nas načelo, da morajo biti ustvarjalci pošteno (po)plačani za svoje delo, saj je to osnova za nadaljnje ustvarjanje, česar se v Sloveniji (pre)dobro zavedamo. Slovenski avdiovizualni avtorji so (še vedno) v zelo slabem in podrejenem položaju, saj so po zakonu edina skupina avtorjev, za katere se pavšalno predvideva, da so svoje pravice prenesli na filmskega producenta. Naloga dokazovanja imetništva pravic pa je na njih in ne na tistih, ki so pravico pridobili pozneje. Prizadevali si bomo za ustrezno posodobitev zakonodaje in sicer tako, da bi se pravice avdiovizualnih avtorjev izenačile npr. s pravicami glasbenih avtorjev. Zato pozivamo snovalce zakonodaje, da pri prenosu Direktive dajo posebno pozornost avdiovizualnim avtorjem in njihovim pravicam.

Ob tem znova pozivamo vse pristojne k sodelovanju z avtorskimi organizacijami pri prenosu Direktive. AIPA je na to pripravljena in ima pripravljene rešitve. Le s skupnimi močmi lahko spremenimo Slovenijo v ustvarjalcem prijazno okolje, Slovenijo pa pripravimo na izzive digitalne družbe.

[ {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, ]