Na 19. Festivalu slovenskega filma slavil film Žige Virca Houston, imamo problem!

Datum objave: 19.09.2016

V soboto so v Portorožu na 19. Slovenskem filmskem festivalu (FSF), ki ga številni strokovnjaki glede na prikazane filme uvršajo med najboljše doslej, podelili nagrade vesna za najboljše dosežke v slovenskem filmu, ki so nastali v preteklem letu. Vesno za najboljši celovečerni film je po izboru žirije prejel film Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca, ki je obenem prejel tudi Iridium Film nagrado za najboljši celovečerni film.

foto: Matjaž Rušt

Svojo odločitev je žirija v sestavi Sonja Prosenc, Meta Mazaj, Rado Likon in Jure Matičič utemeljila, »da v filmu združevanje zgodovinske realnosti in fikcije povezuje dele v pomensko celoto in ustvarja novo resnico, hkrati pa problematizira naše sprejemanje te iste resnice in vsake druge, ki nam jo servirajo mediji. Z uporabo dokumentarne forme nas sili v razmislek o  nekritičnem podeljevanju kredibilnosti in avtentičnosti vsebinam zgolj na podlagi oblike diskurza, ki ga asociramo z resnico«.

Vesno za najboljšo režijo je za film Nočno življenje prejel Damjan Kozole. Glavna igralka omenjenega filma Pia Zemljič je prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Moško različico te nagrade, vesno za najboljšo glavno moško vlogo, je prejel Ivan Pavić alias Božidar Smiljanić za vlogo v filmu Houston, imamo problem!

Nagrado občinstva, ki jo podeljuje Občina Piran, je prejel film Igorja Šterka Pojdi z mano. Ta film je prejel tudi nagrado Art kino mreže. Združenje slovenskih filmskih kritikov pa je nagradilo film Mama, ki ga je režiral Vlado Škafar.

Vesno za najboljši dokumentarni film je prejel kratki film Damjana Kozoleta Meje, vesno za najboljši študijski film in Iridium Film nagrado za najboljši študijski film pa je prejel film Male ribe režiserke Maje Križnik. V kategoriji študijskega filma se je žirija odločila tudi za posebno omembo, ta gre režiserki Ester Ivakič za film Srdohrd.

Vesna za najboljši kratki film je šla v roke režiserke Urške Djukić, Dober tek, življenje!, v stranskih vlogah so po oceni žirije blesteli Marjuta Slamič v filmu Nika in Petre Arsovski, Matija Vastl ter Dejan Spasić v filmu Nočno življenje.

Najboljša, z vesno nagrajena, manjšinska koprodukcija je Ustava Republike Hrvaške režiserja Rajka Grlića, vesno za najboljšo fotografijo je prejel Marko Brdar (Mama). Vesno za najboljšo glasbo sta dobila Jura Ferina in Pavao Miholjević, vesno za najboljši ton pa Julij Zornik. Vsi trije so nagrado dobili za svoje delo v filmu Pojdi z mano.

Vladimir Gojun je za svoje delo pri filmu Houston, imamo problem, prejel vesno za najboljšo montažo, z vesno za najboljšo scenografijo pa je žirija nagradila letošnjega Badjurovega nagrajenca Dušana Milavca in Nežo Zinajič (Nočno življenje).

Na področju animiranega filma je vesno za najboljši najboljši animirani film dobil animirani film Nočna ptica Špele Čadež, vesno za najboljšo animacijo pa sta za film Slovo dobila Leon Vidmar in Jaka Kramberger.
 
Vesno za najboljšo kostumografijo je prejel Leo Kulaš (Ustava Republike Hrvaške), vesno za posebne dosežke pa Igor Šterk za film Pojdi z mano.
 
FSF je pregled slovenske avdiovizualne produkcije, ki vsako leto predstavi produkcijo celovečernih in kratkih igranih, dokumentarnih ter animiranih filmov, ki so nastali v Sloveniji v preteklem letu. Strokovna žirija festivala podeljuje nagrade vesna za najvidnejše dosežke filmskih ustvarjalcev v preteklem letu. Vesna simbolizira moč junakinje iz legendarnega istoimenskega filma, ki ga je leta 1955 režiral František Čap, režiser češkega rodu, ki danes predstavlja enega stebrov zgodovine slovenskega filma. Festival je naslednik Tedna domačega filma v Celju, ustanovljenega v sedemdesetih letih 20. stoletja, ki se je po osamosvojitvi preimenoval v Slovenski filmski maraton in se preselil v Portorožu, kjer po nekaj migracijah festival domuje še danes.

Seznam vseh nagrajencev je objavljen na spletni strani SFC. Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

[ {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, ]