…film se še ni izplačal…

Datum objave: 29.01.2018

Velik del evropskih scenaristov in režiserjev danes ne prejema ustreznih nadomestil za uporabo njihovih del na digitalnih platformah v Evropi. Za te razmere, ki so vsekakor nepravične in škodljive, je več razlogov. Eden glavnih pa je ta, da večina držav članic EU nima ustrezne zakonodaje, ki bi omogočala pravično nadomestilo. Poleg tega različne avtorske zakonodaje po državah EU dopuščajo, da založniki scenaristom in režiserjem v pogodbe dodajajo različne klavzule, ki teptajo praktično vse njihove pravice. In to že vrsto let. Reforma avtorske zakonodaje, ki je trenutno v obravnavi v Evropskem parlamentu, je zato morda zadnja možnost, da se te krivice popravijo in avtorji dobijo zasluženo nadomestilo. Za to pa je potrebna le politična volja odločevalcev.

Pravica do pravičnega nadomestila je namreč nekaj, kar v nekaterih državah EU poznajo že vrsto let, in kjer avtorji prek kolektivnih organizacij dobijo pravično nadomestilo za uporabo njihovih del na spletu. Vendar bi bilo prav, da bi to pravico imeli vsi avtorji v EU. "Zakaj lahko avtorji, če se njihovo delo predvaja na platformah v Franciji ali Italiji, upajo na pravično nadomestilo, če pa se npr. predvaja na platformah v Nemčiji, na Norveškem ali Češkem pa ne? To je Evropa neenakovrednosti," poudarjamo avtorji.

Zgovoren je primer Rogerja Michella, režiserja slovitega filma Notting Hill z Julio Roberts in Hughom Grantom v glavni vlogi. Nastajanje filma, ki je bil prvič prikazan leta 1999, je stalo 43 milijonov dolarjev, film pa je doslej zaslužil več kot 360 milijonov dolarjev. Sam se je ob začetku snemanja dogovoril, da mu v primeru komercialne uspešnosti filma pripada pet odstotkov prihodkov producenta. Zdaj pa vsako leto od producenta dobi sporočilo, da se film še ni izplačal oz. da "ima film še dolg", kar pomeni, da ne dobi nič. V letu 2014 je imel film npr. še 32 milijonov dolarjev dolga. "To je realnost kreativnega računovodstva, ki smo mu priča režiserji", je dejal.

"Ljudje mislijo, da smo režiserji bogati in je naša edina naloga, da se na festivalih fotografiramo z zvezdnicami. Nekaj je takih, ampak velika večina režiserjev je revnih in se komaj prebija skozi mesec. Delo imajo le nekaj dni ali tednov na mesec, v vmesnem času pa delajo tudi druga dela, da si zagotovijo eksistenco. Kot režiserji skrbimo za vse, za igralce, za ekipo, za scene, če je kaj narobe, pa smo edini krivec. Ko je treba deliti vložke, režiserji in drugi avdiovizualni avtorji potegnejo kratko", je dejal Michell.

"Evropska avdiovizualna industrija je npr. v letu 2013 ustvarila za 122 milijard evrov prihodkov, avdiovizualne kolektivne organizacije pa so za plačila avtorjem uspele zbrati le 0,33 odstotka tega zneska. To ni le krivično, ampak tudi nevzdržno, saj avtorji tako ne bodo mogli preživeti", poudarja Michell. Zato tudi on predlaga uzakonitev pravice do pravičnega nadomestila, ki bi ga pobirale kolektivne organizacije, saj bi le v tem primeru avtorji imeli možnost, da pridejo do teh sredstev.

Michell je v svojem govoru avtorjem zadel bistvo težav, s katerimi se soočajo avtorji v hitro razvijajočem se digitalnem okolju. Zato evropski scenaristi in režiserji skupaj z vsemi avtorskimi združenji in tudi AIPA pozivamo države članice, Evropsko komisijo in Evropski parlament, da prisluhnejo glasu evropskih kreativcev in v evropsko zakonodajo sprejmejo neodtujljivo in neodpovedljivo pravico do nadomestila za avtorje. To pravico pa morajo uveljavljati kolektivne organizacije, ki bi nadomestila zbirala neposredno od spletnih platform.

Le tako bodo avtorji prejeli pravično in pošteno nadomestilo!

[ {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, ]