400 evropskih kreativcev za takojšen sprejem Direktive

Datum objave: 18.03.2019

400 uglednih evropskih ustvarjalcev z vseh področij evropske kreativne industrije so na evropske poslance naslovili poziv, v katerem jih pozivajo, da izkoristijo zgodovinsko priložnost in podprejo predlagano Direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. "Naši filmi, predstave, knjige, članki, glasba, slike, skulpture, fotografije, koreografije in ostale oblike umetnosti so vir bogastva in ponosa evropske kulture. Naša umetnost je naša strast in naš poklic. Da bi lahko ustvarjalci nadaljevali s svojim delom, uporabniki pa uživali v našem ustvarjanju, morajo ustvarjalci s svojim delom zaslužiti za življenje. Če želimo to omogočiti, morate evropski parlamentarci podpreti Direktivo," so zapisali.

Direktiva končno postavlja pravila igre med ustvarjalci in tistimi, ki ta dela distribuirajo naprej na različnih medijskih in spletnih platformah. Z Direktivo se postavlja medsebojno spoštovanje, ki ga ustvarjalci doslej niso bili deležni, ustvarja pa se tudi trajnostni razvoj sektorja. Zato mora biti v interesu vseh, da so pravice avtorjev zagotovljene in upoštevane, s čimer bodo lahko nadaljevali svoje delo za dobrobit celotne družbe.

"Če želimo zadržati evropske najboljše talente in želimo razvijati naslednje generacije evropskih ustvarjalcev, jim moramo zagotoviti pravice za dostojno življenje. Ne moremo si privoščiti še desetletje čakanja na novo avtorsko zakonodajo, saj tu ne gre le za ustvarjalce, ampak tudi evropsko kulturo nasploh", so poudarili podpisniki poziva, med katerimi so tudi številni iz Slovenije.

Evropski ustvarjalci zato pozivajo evropske poslance iz vseh političnih struj, da izkoristijo to zgodovinsko priložnost in novi generaciji evropskih kreativcev dajo pozitiven signal, da so dragoceni in bodo zato pravično nagrajeni za svoje delo. "Podprite Direktivo", so zapisali.

V AIPA brezpogojno podpiramo napore vseh posameznikov in organizacij, ki želijo, da bi evropski, s tem pa tudi slovenski, ustvarjalci lahko dobili pošteno plačilo za svoje delo. To je osnova za nadaljnje ustvarjanje, česar se v Sloveniji (pre)dobro zavedamo. Posebej pereč je položaj prav avdiovizualnih avtorjev v Sloveniji, saj so po zakonu edina skupina avtorjev, za katere se pavšalno predvideva, da so svoje pravice prenesli na pravno osebo. Naloga dokazovanja imetništva pravic pa je na njih in ne na tistih, ki so pravico pridobili pozneje. Nova zakonodaja bi to spremenila, in sicer na bolje.

Povezava na poziv v angleškem jeziku: https://www.saa-authors.eu/file/590/download.

[ {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, ]