Tudi EU za neodtujljivo pravico do pravičnega nadomestila

Datum objave: 14.07.2017

Odbora Evropskega parlamenta za industrijo (ITRE) in kulturo (CULT) sta v torek potrdila dopolnila k predlogu avtorske zakonodaje, ki predvidevajo uzakonitev neodtujljive in neodpovedljive pravice do pravičnega nadomestila za avtorje v primeru dajanja njihovih del na voljo javnosti. Omenjena pravica, ki jo podpira celotna evropska skupnost avdiovizualnih avtorjev, bi zagotovila, da bodo scenaristi in režiserji dobili nadomestilo, ko se bodo kjer koli v Evropi njihova dela izkoriščala na spletu. Po predlogu bi nad upravljanjem te pravice bdele kolektivne organizacije, s čimer bi se izognili različnim neposrednim pritiskom na avtorje, so v skupnem sporočilu za javnost sporočili iz Združenja evropskih filmskih režiserjev (FERA), Združenja evropskih scenaristov (FSE) in Svetovnega združenja avdiovizualnih avtorjev (SAA).

Mnenje odbora ITRE, ki ga je pripravil poljski evropski poslanec Zdislaw Kranodebski (ECR), je na odboru dobilo široko podporo in to ne glede na politično opcijo. Mnenje je vseboovalo tudi predlog o pravičnem nadomestilu, ki ga je predstavila evropska poslanka iz Velike Britanije Theresa Griffin (S&D). Podobno podporo je dobilo tudi mnenje odbora CULT, ki ga je pripravil francoski evropski poslanec Marc Joulaud (EPP).

Svetovno združenje avdiovizualnih avtorjev SAA poziva Evropski Svet in glede na odločevalsko funkcijo najpomembnejši odbor v Evropskem parlamentu, Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (JURI), da podprejo predlog ITRE in v evropsko zakonodajo uvedejo neodtujljivo pravico do pravičnega nadomestila. JURI bo o direktivi o avtorskih pravicah razpravljal v teh dneh, samo glasovanje pa bo potekalo v poletnih mesecih.

Izvršna direktorica SAA Cecile Despringre je pozdravila odločitve odborov ITRE in CULT. Mnenja obeh odborov pošiljata jasno in močno sporočilo Svetu in odboru JURI. Poslanci v ITRE in CULT so spoznali, da morajo biti evropski avdiovizualni avtorji pravično nagrajeni, če so njihova dela na spletu uspešna.

Izvršna direktorica FERA Pauline Durand-Vialle je ob tem dodala, da je lepo videti, da želi Evropski parlament podpreti evropsko kreativnost, ki jo predstavlja avdiovizualna skupnost. S tem se strinja tudi izvršni direktor FSE David Kavanagh, ki je dejal, da je direktiva edinstvena priložnost, da se avdiovizualnim avtorjem zagotovi pravičnost, in ob tem izrazil upanje, da bosta pozitivnemu zgledu odborov ITRE in CULT sledila tudi Evropski Svet in odbor JURI.

Potrditev dopolnil k avtorski zakonodaji pozdravljamo v celotni evropski avdiovizualni javnosti, pravi direktor AIPA Gregor Štibernik. Sprememba evropske avtorske zakonodaje bi končno prinesla svež veter tudi v slovensko zakonodajo, kjer so avdiovizualni ustvarjalci, skupaj z igralci, eni redkih ustvarjalcev, ki ne morejo uveljaviti svojih avtorskih pravic. V zakonodaji se namreč predvideva, da so svoje pravice prenesli na pravno osebo, naloga dokazovanja imetništva pravic pa je na njih in ne na tistih, ki so pravico pridobili.

S tem se strinja tudi predsednik NO AIPA Klemen Dvornik, ki ocenjuje, da so trenutne razmere v Sloveniji nedopustne. Slovenski sistem je neprimeren, saj je jasno, kako široka je danes uporaba avdiovizualnih del in kako globok je prepad med tistimi, ki z uporabo zaščitenih del služijo ter tistimi, ki ta dela dejansko ustvarjajo. Po njegovem mnenju so avdiovizualni avtorji tudi drugače v deprimiranem položaju, saj jih slovenska zakonodaja postavlja v inferiorni položaj v primerjavi z glasbenimi in literarnimi kolegi in zato upa na skorajšnjo osvežitev zakonodaje.

Povezave do mednarodnih novic:

SAA

FERA

CISAC

AEPO-ARTIS

[ {image : "/media/uploads/animation/srBBcMxyri.jpg", title : "Žica;Režija: Tiha Gudac;OFF World/URGH! (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/z_QO4GQn5F.jpg", title : "Legenda o zlatorogu;Režija: Lea Vučko;Octopics (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/IcCMwWabbDDF9.jpg", title : "A ti mene vidiš?;Režija: Jan Cvitkovič;Zavod Solsticij (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/k1adCnn3PHaO.jpg", title : "Jaz sem Frenk;Režija: Metod Pevec;Vertigo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/uxJrm9pWck.jpg", title : "Verschwinden / Izginjanje;Režija: Andrina Mračnikar;Vertigo (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/kKPlQ2lSPX.jpg", title : "Vesolje med nami;Režija: Rahela Jagrič Pirc;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/Dkl6TTjNIMYJb.jpg", title : "Iskre v času;Režija: Jurij Gruden;Senca Studio (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/RSlwCIYpgC.jpg", title : "Jezdeca;Režija: Dominik Mencej;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/8RlFNuWJflATX.jpg", title : "LGBT_SLO_1984;Režija: Boris Petkovič;Zavod Kineki (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/7RMyTbu7gjT.jpg", title : "Beli bojevnik v črni obleki;Režija: Maja Weiss;Bela film (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/72nTb3FJr3G7C.jpg", title : "Polsestra;Režija: Damjan Kozole;Vertigo (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/HW2NqBQGAZfRi.jpg", title : "Odpuščanje;Režija: Marija Zidar;Vertigo (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/aF3ZJBnTLCEq5XH.jpg", title : "Septembrska klasa;Režija: Igor Šterk;A.A.C. Productions (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/s22spefONAhEjuW.jpg", title : "Kapa;Režija: Slobodan Maksimović;Senca Studio (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/D6Da8_YOtQmFP.jpg", title : "Inventura;Režija: Darko Sinko;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/1oIrrLJYgJSckX.jpg", title : "Zastoj;Režija: Vinko Moderndörfer;Forum Ljubljana (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/2HMTZwXpJHqd.jpg", title : "Spacapufi;Režija: Jaka Ivanc;Strup produkcija (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/qW_vixhBTuLKJ.jpg", title : "Nekoč so bili ljudje (2021);Režija: Goran Vojnović;Arsmedia (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/5nNIF95NJEvL.jpg", title : "Ne pozabi dihati;Režija: Martin Turk;Bela film (2019)" }, {image : "/media/uploads/animation/MLr5935I2Cwh.jpg", title : "Prasica, slabšaln izraz za žensko;Režija: Tijana Zinajić;December (2021)" }, {image : "/media/uploads/animation/xpqzvvLR9Oku.jpg", title : "Zgodovina ljubezni;Režija: Sonja Prosenc;Monoo (2018)" }, {image : "/media/uploads/animation/2byxsgm50sn5oV0.jpg", title : "Tako se je končalo poletje;Režija: Matjaž Ivanišin;Staragara (2022)" }, {image : "/media/uploads/animation/CDIYMZmwKn.jpg", title : "Orkester;Režija: Matevž Luzar;Gustav Film (2021)" }, ]